Logo Samo Rebalancing Praktijk Amstelveen
Ervaringen van de Angst Trilogie
Ervaringen
Hoe hebben deelnemers de training De Angst Voorbij ervaren?

Lees verder

Lees de ervaringen en aanbevelingen van deelnemers om goed aan te voelen wat training De Angst Voorbij kan betekenen.

`Ik heb de Angst Trilogie als zeer waardevol ervaren. Hoewel ik van tevoren enigszins gespannen was, voelde ik me vanaf moment één op mijn gemak in de groep, omdat er een hele fijne, oprecht sfeer wordt gecreëerd, waarin iedereen welkom is en het tonen van je kwetsbaarheid als een kracht voelt. Ik heb tal van waardevolle inzichten gekregen tijdens deze driedaagse 'reis'. Ik heb vooral ervaren hoe bevrijdend het kan zijn als je angstige of verdrietige gevoelens juist toelaat, onderzoekt en bespreekt, in plaats van ze uit de weg te gaan. Er kwam uiteindelijk een enorme lading positieve energie in me vrij`.
Steven

`De angsttrilogie heeft mij vooral gebracht dat ik de angst sneller herken, ook op een heel subtiel niveau, en dat ik deze kan voelen en lokaliseren in mijn lijf. Dit bewustzijn maakt het makkelijker om mijn identificatie met die angst los te laten. Mijn "ontdekking" dat mijn diepste angst is de angst om te leven, was bevrijdend. Door mij hier niet meer mee te identificeren ontstond er ruimte en stevigheid om meer liefde voor mijzelf en voor de wereld om mij heen te voelen. Dank je wel nog voor deze mooie dagen`.
Reijnoud Schram

`Dag 1: Aankomen in mijn angst. Om in groepsverband angst te onderzoeken en gespiegeld te zien is bevrijdend en, zoals verwacht, adembenemend. Daarom wilde ik deelnemen. Ademhaling als anker voor zelfvertrouwen in het lichaam. Overgave, de val, met en voorbij de angst, letterlijk, op de matras, in het zijn, alleen en in verbinding. Wat een heerlijkheid, dat nu, deze, dan ontstane presentie!

Dag 2: Mijn lichaam, een prent, een afdruk, plat en in het moment, inclusief de polariteit van de beperking en het vermogen mijn waarheid, te willen leven . De meditatie, met dame, spiegelt op flagrante wijze deze potentie. Ik kan er niet omheen. Ik ben als mens, ook man en zit boordevol met niet geleefde liefde. De romantiek sneuvelt, en moet daarbij plaatsmaken voor rust in mijn geaardheid. Het is onhoudbaar plezierig en waar. Eindelijk thuis in mijn lichaam. Ik was het, alweer, vergeten.

Dag 3: Het huiswerk tussendoor heb ik ruim en risicovol ter hand genomen. Trauma en angst liggen dicht bij elkaar. In trauma ontstond bij mij bevriezing en overlevingsangst. Dat is bij mij plaats en tijd gerelateerd. Met name in Osho Humaniversity kon ik dit proces maar deels helen in die bewogen jaren tachtig. Ik ga de film terugdraaien, met een bezoek! Dat was de uitnodiging: ik ontmoet de angst, serieus en ook weer niet. Wat blijkt: ik sta, loop, omhels, ontmoet, dans, mediteer en slaap na 30 jaar in het nu, in de oude film met projectie en zonder projectie. Mijn lichaam zindert en trilt van essentiële capaciteit, en het doorzien van vroeger opgeslagen beeldmateriaal. Ik lach met ingehouden trots om dit avontuur!

Het menselijke contact ontwapent. Dit is het begin! Terug bij Wilko, Chris, Meike, Prabhu en groep ervaar ik het blije weerzien.
De trilogie nadert zijn einde. Het onderzoek, het zijn met angst, alleen maar niet eenzaam, niet. Haat en liefde, verdriet en blijheid zijn niet in oorlog, ze dansen.

Meditatie laat dat zien. Het is het oog dat kijkt, het oor wat luistert, het hart dat voelt, wat zich hier manifesteert. Beangstigend opwindend! Dank.`
Rein/ Swami Veet Prayas.

`De 3-daagse triologie Angst is voor mij een reis geweest die mijn leven heeft veranderd. Angst heeft, al zo lang ik me kan herinneren en voelen dat het aanwezig is in mij, mijn leven enorm belemmerd en bepaald op zoveel momenten. Zo durfde ik eigenlijk vaak iemand niet lang in de ogen aan te kijken, te zeggen wat ik nu echt vond of vertoonde ik please- gedrag als ik de confrontatie niet aan durfde te gaan. Vanaf de start van de triologie besefte ik me hoe bijzonder en bevrijdend het is om met gelijkgestemden te werken met het thema angst. Ik voelde me begrepen, gehoord en kon mezelf volledig overgeven aan mijn angsten. Wilko en zijn team van begeleiders zorgen zo goed voor je en zorgen ervoor dat je je veilig voelt en met volle overgave dit proces kunt aangaan. Deze 3 dagen hebben mij doen inzien wat angst is, wat het met je doet, welke angsten ik heb, waar je het allemaal voelt in je lijf en hoe je door middel van het inzetten van lichaamswerk interesse gaat tonen in je angsten. Ik heb ervaren hoe belangrijk ademhaling is en wat voor effect dit heeft op angst en hoe je dit in kunt zetten om angst te omarmen. Ik kan nu echt verbinding maken met mensen en ben niet meer bang om mensen in de ogen aan te kijken of aan te raken. Bovenal mag ik nu kiezen wanneer ik wel of niet iets met mijn angst doe als het aanwezig is. Ik mag het er ook gewoon laten zijn`.
Stephanie van Dael

`Tijdens deze Angst trilogie kreeg ik een fraai aantal serieuze en diepgaande werkvormen voorgeschoteld die mij tijdens de uitvoering voorbij het direct waarneembare brachten. Deze ervaringen gaven mij zicht op het wezen van mijn angsten. De erkenning die ik daardoor kon geven aan zowel de structuren als de belevingen van die angsten hebben mij een tevreden soort van rust gebracht. Een rust waarbij ik veel meer dan voorheen, de waarnemer ben en mijn angsten beleef als onderdeel van mij, hanteerbaar en met compassie. De begeleiding van deze trilogie was overigens voortreffelijk`.
Laurens

`Voor mij was de trilogie ´omgaan met angst´ een rijke ervaring. In een veilige setting over de eigen ervaring met gevoelens angst en bang zijn te delen heeft me meer vertrouwen gegeven. Ik heb het als een opluchting ervaren om te zien dat ik niet de enige ben die gevoelens van ongemak en angst kent (dat denk ik namelijk regelmatig dat dit wel zo zijn zijn). Het heeft iets in gang gezet wat nog wel even aan het doorwerken is bemerk ik inmiddels. Er is een taboe in mezelf doorbroken, waar ik vervolgens met zachtheid, zonder mezelf nu ergens toe te dwingen realistischer naar kan kijken en in kan voelen. Ik kan meer met liefde naar mijn angst kijken`.
Gerard Mintjes

`De angsttrilogie heeft mij veel helderheid gebracht over mijn verdedigingsmechanismen. Wat doe ik allemaal om de angst niet te voelen? Ik heb eindelijk ontdekt hoe ik mijn eigen verwarring creëer en dat ik dit doe omdat ik niet durf te voelen en te zeggen, wat ik eigenlijk voel, wil of denk`.
Jaqueline Hendriks